Main illustration

Waar moet u aan denken als u aan huis gaat bezichtigen?

U hebt een woning gevonden waar u heel enthousiast over bent. Een mooie omgeving, leuke wijk, een keuken die aan de foto’s te zien precies uw smaak is... Dat wordt bezichtigen! Eens kijken hoe de woning in het echt is. Bezichtigen doe je niet alleen met je ogen, maar ook door kritische vragen te stellen aan de verkoper. Alles wat u te weten komt kan u namelijk gebruiken in de onderhandelingen.

Huis bezichtigen? Let op de volgende zaken.

Gedraag u als een zakelijke professional. Kijk, voel, ruik en vooral: vraag. Want door vragen te stellen komt u altijd meer te weten. Maar welke vragen stelt u dan? Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

1. “Hoelang staat het huis al te koop?”

Hoelang het huis al te koop staat is belangrijk om te vragen. Dit geeft namelijk inzicht in hoe populair de woning is. Staat het huis al langer dan zes maanden te koop? Dan is de kans groot dat de verkopers eerder akkoord gaan met een lager bod. Ook een verlaging van de vraagprijs kan een signaal zijn dat de verkoper de woning graag kwijt wil.

2. “Waarom gaat de verkoper verhuizen?”

Als de verkoper naar de andere kant van het land gaat verhuizen, is het minder praktisch om zijn oude woning langer aan te houden. Het kan een reden zijn waarom een verkoper snel van zijn woning af wil.

3. “Zijn er veel andere geïnteresseerden?”

Een verkoper mag niet zeggen hoe hoog de biedingen van andere partijen zijn, maar mag wel aangeven dat er biedingen binnen zijn gekomen. En u mag er naar vragen. Overweegt u een bod? Dan is het altijd handig om te weten of er meer kapers op de kust zijn.

4. “Hoe is uw band met de buren?”

Vraag de verkoper of er bijzonderheden zijn met de buren. Als er echt iets speelt zal hij dat moeten aangeven. Misschien betekent het niets voor u. Maar buren met drummende kinderen past misschien niet helemaal in uw droomomgeving.

5. “Welke kosten maakt u voor het onderhoud van de woning?”

Het antwoord op deze vraag geeft in ieder geval wat beeld bij hoe druk u met de woning bent als u het onderhoud zelf wil uitvoeren. Daarnaast kunt u ook vragen wat aan vervanging toe is. De eigenaar van de woning weet dat natuurlijk als beste.

6. “Ziet u gebreken? Wat is de oorzaak ervan?”

Ziet u tijdens de bezichtiging scheuren of vochtplekken? Klemmen deuren en ramen? Valt u iets op aan het huis, stel er dan meteen vragen over aan de verkoper. Vraag hoe het komt dat een raam klemt en wat de verkoper er al aan gedaan heeft om dit te voorkomen of te verbeteren. En vergeet ook niet de verkoper zelf te vragen welke gebreken hij van zijn woning kent.

7.  “Is er asbest aanwezig in de woning?”

Niet het favoriete onderwerp als u een woning koopt. Maar als achteraf blijkt dat er asbest in de woning is verwerkt en u wilt of moet dat verwijderen dan gaat het snel in de papieren lopen. Houd er rekening mee dat in woning van voor 1990 asbest verwerkt kan zijn.

8. “Wat heeft u zelf verbouwd in deze woning?

Het kan nogal uitmaken of een aanbouw die er op het eerste oog goed uitziet, is gebouwd door een professioneel bouwbedrijf die dat dagelijks doet, of door een handige doe het zelver. Is er veel zelf opgeknapt? Dan kan dat een extra reden zijn om een bouwkundige keuring aan te vragen. Een bouwkundige heeft een getraind oog en weet vaak ook welke fouten doe het zelvers maken.

9. “Over welk deel van de woning bent u het meest tevreden?”

Stel verrassende vragen, dat is vaak de manier om ook verassende antwoorden te krijgen. Is een eigenaar het meest tevreden over de beneden verdieping omdat het daar zo lekker koel is? Dan kan dat wat zeggen over de mate waarin het huis boven geïsoleerd is. Denk out of the box en durf te vragen.

10. “Wat zou u anders doen als u deze woning opnieuw gekocht had?”

Ook met deze vraag laat u de verkoper nadenken over iets waar hij misschien niet heel blij mee is in zijn huidige woning. Toch stelt u de vraag op een positieve manier. Ook deze vraag kan u interessante inzichten opleveren.

Houd er rekening mee dat een verkoper ook vragen aan u kan stellen. Ook u moet de vragen natuurlijk eerlijk beantwoorden. Maar misschien is het wel verstandig om niet te enthousiast te zijn over de woning. Daar wordt uw onderhandelingspositie namelijk niet beter van. Heel veel succes en plezier met de bezichtiging.

Nog geen geschikte woning gevonden op funda? Stuur dan heel eenvoudig een valentijnskaartje naar de woning van uw dromen in 4 stappen:

  1. Download de dreamhuis app
  2. Zoek de woning van uw dromen op
  3. Klik op het hartje
  4. Reken het kaartje af en wacht op de reactie van de eigenaar.

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

  • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
  • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
  • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
  • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play