Main illustration

Voor het eerst een huis kopen? Waar begin je dan?

Als je voor het eerst een huis wilt kopen kom je in een heel nieuwe wereld terecht. Met deze 5 tips helpen we je alvast op weg.

Bepaal als eerste je budget.

Dat klinkt heel simpel en logisch, maar hier moet je echt even tijd voor maken. Er zijn verschillende websites waarop je heel makkelijk je maximale hypotheek kunt berekenen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar vraag je ook af of je wel maximaal wilt lenen. Uiteindelijk gaat het ook om je leef plezier. En dat betekent dat je ook nog geld over wilt houden voor de leuke dingen in het leven. Met andere woorden wat mag jouw droomwoning per maand kosten? Als je van daar uit rekent wat je maximaal kun lenen zit je altijd goed.

Bepaal in welke omgeving je wilt wonen.

Is er een dorp of wijk waar je per se wilt wonen? Of ben je iets minder kieskeurig? Een afgebakend gebied zoekt een stuk makkelijker, maar als dat gebied heel klein is, word je zoektocht natuurlijk wel wat moeilijker.

Maak een lijstje van belangrijkste dingen jouw droomwoning moet hebben.

Denk hierbij vooral aan zaken die je later niet kunt wijzigen. Een badkamer of een keuken kun je altijd vernieuwen. Maar de ligging van de tuin, of die drukke weg aan de voorkant verander je niet. Daarom zeggen veel experts ook altijd. Er zijn drie dingen belangrijk aan een nieuwe woning. Locatie, locatie en locatie.

Ga kijken in de buurt.

Je zwijmelt helemaal weg als je aan je droomwoning denkt. Maar romantiseer je niet te veel. Is die nieuwe wijk wel echt zo rustig als je zelf denkt? Ervaar de wijk door er verschillende keren in rond te lopen. Niet alleen om 12 uur ’s middags, maar ook een keer om 8 uur ’s ochtends en om 10 uur ’s avonds. Dan krijg je pas echt een beeld. En twijfel je dan nog steeds of je alles weet? Vraag dan wat voorbijgangers hoe het is om in die wijk te wonen.

Kom in actie

Staat een woning te koop? Dan ben je nu klaar voor een bezichtiging. Staat er helemaal niets te koop wat voldoet aan jouw wensenlijst? Denk dan eens om. Stuur een valentijnskaart naar een aantal woningen en ontdek anoniem of er iemand is die misschien best zijn woning wil verkopen. Veel succes!

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

  • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
  • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
  • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
  • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play