Main illustration

Een huis kopen zonder makelaar. Waar moet u aan denken?

U kunt een huis prima kopen zonder gebruik te maken van een aankoop makelaar.

Er zijn dan wel een paar zaken waar u zelf heel goed om moet letten.

 1. Bezichtiging. Denk bij de bezichtiging als een professional. Kijk niet alleen met uw ogen maar stel vooral veel vragen. Benieuwd welke? Kijk dan bijvoorbeeld hier. Heeft u zelf weinig kennis van bouwkundige aspecten van een woning? Vraag dan een vriend of familielid mee. Twee mensen zien altijd meer dan een. En een getraind oog weet waar hij op moet letten. Heeft u ook maar een heel klein beetje twijfel over de status van de woning, of koopt u een oudere woning? Dan is het heel verstandig om een bouwkundige keuring aan te vragen. Met dat rapport krijgt u inzicht in de uitgaven die u op korte termijn moet doen. Die kunt u bovendien weer meenemen in de onderhandelingen.
 2. Onderhandelen. Houd uw hoofd koel en gebruik de inzichten die u heeft opgehaald tijdens het vragen stellen bij de bezichtiging. Ook de inzichten uit de bouwkundige keuring kunt u prima meenemen in de onderhandelingen. Vindt u het zelf te spannend om de onderhandelingen te doen? Dan kunt u deze ook uitbesteden aan een derde partij. Dat kan ook gewoon een vriend of familielid zijn. Verdiep u van te voren in de waarde van de woning. Daarvoor kunt u goed vergelijken op een website als Funda, of gebruik maken van diverse tools die op internet worden aangeboden. Bedenk van te voren wat u maximaal wil betalen voor een woning. Of nog belangrijker, wat maximaal uw maandlasten mogen worden. De maandlasten van uw hypotheek kunt u ook makkelijk zelf berekenen via diverse hypotheekverstrekkers.
 3. Koopovereenkomst. In de koopovereenkomst worden de belangrijkste afspraken vastgelegd over de koop van de woning. Koopt u een oude woning? Grote kans dat er een asbestclausule of ouderdomsclausule in opgenomen wordt. Dat betekent in het geval van de asbestclausule dat alle asbest dat na levering van de woning wordt aangetroffen voor uw rekening en risico komt. Een ouderdomsclausule houdt in dat u minder verwachtingen mag hebben van een oude woning dan van een nieuwe. Gebreken die ontstaan doordat een huis ouder is, komen daarmee normaal gesproken voor rekening van de koper. Heeft u geen verstand van juridische documenten zoals een koopovereenkomst? Laat een bevriende jurist er naar kijken, of schakel een professionele jurist in om even mee te kijken. Zo kunt u bijvoorbeeld via legal guard voor 99 euro een koopcontract laten beoordelen

Heeft u na het lezen van deze aandachtspunten toch twijfel of u zelf een woning wilt kopen zonder makelaar? Dan kunt u natuurlijk alsnog een makelaar inschakelen. Er zijn ook makelaars die op dienstenbasis werken. Dat betekent dat u een makelaar alleen betaalt om bijvoorbeeld  een bezichtiging te doen, of om de onderhandelingen te doen. Zo haalt u wel de relevante kennis in huis die u wenst, en bespaart u op de kosten waar u het zelf kan.

Heeft u nog geen geschikte woning gevonden op funda? Stuur dan heel eenvoudig een valentijnskaartje naar de woning van uw dromen in 4 stappen:

 1. Download de dreamhuis app
 2. Zoek de woning van uw dromen op
 3. Klik op het hartje
 4. Reken het kaartje af en wacht op de reactie van de eigenaar

  

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

 • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
 • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
 • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
 • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play