Main illustration

Wel of geen bouwkundige keuring?

Je hebt je droomhuis gevonden! Je bent het eens over de prijs en denkt de koopovereenkomst te kunnen tekenen. Toch zijn er behalve de koopprijs nog een aantal andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan de bouwkundige staat van de woning. Want wat als je achteraf merkt dat er allerlei zaken stuk zijn aan de woning? Wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om vooraf een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Waarom een bouwkundige keuring?

Een huis kopen is voor veel mensen de grootste investering die ze ooit in hun leven zullen doen. Toch speelt emotie een belangrijke rol bij het kopen van een huis. Als je verliefd bent op een woning is het heel moeilijk om er kritisch naar te kijken. Natuurlijk kun je zelf wel zien wat de locatie van de woning is, en welke sfeer het uitademt, maar om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om te weten wat de bouwkundige staat van het huis is en welke bouwkundige kosten er nog op je af komen in de toekomst. Dit kan van invloed zijn op je maandelijkse lasten en erger nog op de waardeontwikkeling van je huis.

Wat is een bouwkundige keuring? 

Een huis kan er op het eerste gezicht prima uitzien. Maar een getraind oog ziet meer dan dat van een leek. Voor een niet geoefend oog is het heel moeilijk te zien of er bijvoorbeeld asbest of loden leidingen in een huis liggen of dat de foundering aan het verzakken is. Een bouwkundige kan met een bouwkundige keuring vaststellen wat de werkelijke staat van de woning is, welke kosten er aan achterstallig onderhoud gemaakt moeten worden en welke kosten je als toekomstig eigenaar op de langere termijn kunt verwachten.

Een bouwkundige zal trouwens geen hak en breekwerk uitvoeren, maar alleen opschrijven wat hij met het oog ziet. Dat betekent dat je geen garanties hebt als er een bouwkundige is langs geweest. Wel heb je een beter idee bij de staat van onder andere de:

  • Kozijnen en het glaswerk
  • De vloerconstructie, het metselwerk en de voegen
  • De staat van het electra, de CV-ketel en de leidingen (zitten er loden leidingen in de woning)
  • De kans op asbest in het pand
  • De dakconstructie, eventuele scheurvorming in muren of plafonds
  • De staat van het houtwerk, denk aan boktor of houtworm.

 

Onderzoeksplicht van kopers

Als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht. Dat betekent dat jij als koper verplicht bent om vooraf onderzoek te doen naar de (bouwkundige) staat van de woning. Als je later een verborgen gebrek aantreft kun je de verkopers daar natuurlijk op aanspreken. Maar als het gebrek met het oog zichtbaar was, dan is het geen verborgen gebrek. Ook als jij als koper niet wist dat die groene plaat toch echt asbest was. Het vaststellen of een gebrek verborgen was, is niet zo makkelijk, laat staan het aansprakelijk stellen van een verkoper. Een gebrek kan namelijk ook voor een verkoper verborgen zijn gebleven. In veel koopovereenkomsten staat dat de koper de woning koopt in de staat waarin het zich bevindt. Dat wil zeggen inclusief de (verborgen) gebreken. Met een bouwkundige keuring wordt de kans op verborgen gebreken in ieder geval een stuk kleiner. Verder is het voordeel dat je de uitkomsten uit een bouwkundige keuring goed mee kan nemen in de onderhandelingen met de verkoper. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk. De kans op gedoe en stress is gewoon een heel stuk kleiner als je van te voren weet waar je aan toe bent. Het is dus helemaal zo gek nog niet om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

  • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
  • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
  • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
  • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play