Main illustration

Asbest: verwijderen of laten zitten?

Heb je een huis gekocht van voor 1992? Dan zou er asbest in verwerkt kunnen zijn. Is dat gevaarlijk?

Asbest is, als het goed vastzit, ongevaarlijk, maar als je het gaat verwerken, kan het heel gevaarlijk zijn. Het is dan namelijk kankerverwekkend. Je verwerkt asbest bijvoorbeeld doordat je er in boort, en dan kunnen er asbestvezels vrij komen. Die vezels zorgen voor de ellende. Asbest is veel gebruikt omdat het een goedkoop materiaal was dat goed isoleerde en ook nog eens brandvertragend werkte.

Waar herken ik asbest aan?

Asbest is vaak te herkennen aan de beige, groene kleur waarin je de vezels duidelijk ziet terugkomen. Het is vaak gebruikt als meteriaal om daken af te timmeren. Verder zit het veel in golfplaten op daken, om afvoerbuizen, schoorstenen en om de afvoerbuizen. Twijfel je of er asbest is verwerkt in jouw huis? Dan kun je altijd een asbestinventarisatierapport op laten maken. Let er daarbij op dat je een gecertificeerde partij vraagt.

Nu de vraag: verwijderen of laten zitten?

Natuurlijk is dat je eigen keuze. Daarbij zou je mee kunnen wegen: hoe groot is de kans dat je de asbest per ongeluk beschadigd en wat is het gevolg daarvan. Heb je inwonende kinderen die ermee in aanraking kunnen komen of woon je op jezelf en weet je waar je vanaf moet blijven. Dat maakt een behoorlijk verschil. Verder is het wel goed om te beseffen dat de overheid vanwege gezondheidsrisico's het gebruik van asbest steeds verder aan banden legt. Vanaf 1992 mocht het niet meer gebruikt worden. Vanaf 2025 mag het zelfs niet meer aanwezig zijn in daken als de asbest met de open lucht verbonden is. Dat doet de overheid niet om ons allemaal te plagen, maar omdat er serieuze gezondheidsrisico's aan zitten. Daarnaast is het verwijderen van asbest een serieuze kostenpost. Toch lijken de kosten van asbestsanering alleen maar verder te stijgen. Het is dus maar de vraag of het handig is om het saneren verder uit te stellen.

Overweeg je asbestsanering?

Vergeet bij de kostenbegroting niet dat je naast de sanering in veel gevallen weer iets anders terug wil plaatsen. Vind je asbest maar gedoe? Orienteer je dan op woningen van na 1992...

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? kijk gerust even verder.

 

 

 

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

  • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
  • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
  • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
  • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play