Main illustration

De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis.

Omdat je van fouten kunt leren, hebben we een rijtje van de meest voorkomende fouten gemaakt. Een huis kopen doe je niet iedere dag. Daarom gaat er ook wel eens wat mis.

1. Niet vaak genoeg gaan kijken.

In een huis is heel veel te zien. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het is onmogelijk om in een bezoek van maximaal een uurtje precies te zien wat de kwaliteiten en de tekortkomingen zijn van een woning. Zeker als je verliefd bent op een woning en er veel kapers op de kust lijken te zijn is het lastig om vaker te gaan kijken. Tip: neem iemand mee. Met extra ogen zie je altijd meer.

2. Niet genoeg gekeken naar de buurt en de omgeving.

Een woning kan helemaal af zijn, en fantastisch zijn ingericht, maar als hij op de verkeerde plek staat, kan dat voor veel ellende zorgen. Je kunt veel aan een woning veranderen, behalve de locatie.

Denk daarbij aan vliegtuigverkeer, bouwplannen van omliggende percelen, maar ook aan buren. Het spreekwoord “ liever een goede buur dan een verre vriend” is voor veel mensen een levensles gebleken.

3. Geen bouwkundige keuring uitgevoerd

Een bouwkundige is een specialist die zijn geld al heel snel waard is. Een getraind oog ziet altijd meer dan een amateur. En alle tekortkomingen die een bouwkundige waarneemt kun je meenemen in de onderhandelingen.

4. Te veel betalen

De waarde van een huis wordt bepaald door vraag en aanbod. Een woning die nu voor € 250.000 te koop staat, kan 2 jaar geleden zomaar voor € 200.000 gekocht zijn. Zeker in de huidige markt lijkt het de waarde steeds meer afhankelijk te zijn van wat “de gek” er voor geeft. Bedenk je goed dat de verkopende makelaar in het belang van de verkoper handelt. Vind je het lastig om te bepalen wat een woning waard is? Vraag dan een makelaar of taxateur om mee te kijken.

5. Niet verdiept in de juridische stukken.

Heb je net een huis gekocht, blijkt er een fabrieksterrein gerealiseerd te worden naast je achtertuin… Dat had je kunnen weten als je alle juridische stukken had opgevraagd. Nu klinkt dat voor veel mensen niet heel aantrekkelijk. Wat je ook kunt doen is goede vragen stellen aan de verkoper van een woning. Zij zijn verplicht om daar op een juiste manier op te antwoorden, en zullen zeker op de hoogte (moeten) zijn als er belangrijke dingen te melden zijn. Stel de juiste vragen tijdens een bezichtiging.

dreamhuis

De app waarmee u eenvoudig checkt of uw droomhuis te koop is.

  • In dreamhuis vindt u iedere woning in Nederland.
  • Met een paar klikken met dreamhuis zelf op zoek naar uw droomhuis.
  • Verstuur anoniem een kaart naar de bewoner en kom erachter of uw droomwoning te koop is.
  • Zo'n 20% van de woningeigenaren reageert
Dreamhuis AppIcon

Download nu de app!

AppStore Google Play